
המכון לחקר ביטחון סביבתי ואיכות חיים

חזון המכון לחקר ביטחון סביבתי ואיכות חיים במדינת ישראל
המכון לחקר ביטחון סביבתי ואיכות חיים הוקם לשם השלמת חסך/ מרכיב חשוב בתפיסת הביטחון הלאומי של מדינת ישראל והביטחון האישי של אזרחיה באמצעות עיסוק בתחומי הביטחון הסביבתי ואיכות החיים תוך התחשבות בדת, בתרבות, בערכים ובמורשת ההיסטורית. המכון במקביל גם משלים חסך/מרכיב חשוב נוסף בתפיסת הביטחון הלאומי של מדינת ישראל באמצעות עיסוק באגן הים האדום, שמדינת ישראל וביטחונה מהווים חלק בלתי נפרד ממנו. מעבר לכך, המכון שם לו למטרה להוות שחקן חשוב בזירה הבינלאומית בתחומים הללו.
אודות
המכון לחקר ביטחון סביבתי ואיכות חיים נוסד ביולי 2019. זהו מכון המחקר היחיד במדינת ישראל המתמקד בהדרכה, בהוראה, במחקר ובייעוץ של תחומי הביטחון הסביבתי, איכות החיים ואגן הים האדום הן לציבור הרחב והן למקבלי ההחלטות במדינת ישראל ומחוצה לה.
המכון הוקם לשם השלמת מרכיבי הביטחון הסביבתי, איכות החיים והים האדום בתפיסת הביטחון הלאומי של מדינת ישראל והביטחון האישי של אזרחיה, זאת, על רקע שורת אתגרים סביבתיים, המאיימים כל אחד בדרכו שלו על ביטחונה הלאומי של מדינת ישראל ויציבותה: לאחרונה, מגפת הקורונה, צפיפות אוכלוסין, פקקים כבדים בכבישים, זיהום אוויר, זיהום מים, אובדן שטחים פתוחים, אסונות טבע כמו שריפות ושיטפונות הנגרמים כתוצאה משינויי אקלים, ועוד מביאים לפגיעה באיכות החיים ומכאן, פוגעים בביטחון האישי של אזרחי המדינה, כמו גם בחוסן ובביטחון הלאומי של המדינה.
בנוסף, חשוב לציין כי מדינת ישראל מתמודדת עם אותם אתגרים מרכזיים של ביטחון סביבתי -- ביטחון מים, ביטחון מזון, ביטחון אנרגיה, מדבור -- בדומה ליתר מדינות האזור ועוד. מאחר ולסביבה אין גבולות אזי סוגיות סביבתיות עלולות לגלוש ממדינה למדינה ולכן חשובה גם ההתמודדות האזורית המשותפת עם אתגרי הביטחון הסביבתי לצד ההתמודדות ברמה המקומית. הסכמי השלום בין מדינת ישראל לבין מצרים וירדן, הסכמי אברהם שנחתמו לאחרונה בין מדינת ישראל לאיחוד האמירויות ולבחריין והסכמי הנורמליזציה עם סודאן ומרוקו שנחתמו עוד יותר לאחרונה מקלים על התמודדות משותפת זו.
המכון לחקר ביטחון סביבתי ואיכות חיים פונה ל-4 קהלי יעד עיקריים במדינת ישראל ולקהל יעד נוסף בינלאומי:
1. לאזרחי המדינה, אנו מציעים תפיסה חדשה הרואה בביטחון הסביבתי ובאיכות החיים חלק בלתי נפרד מהביטחון האישי ומאיכות החיים כמו גם מהביטחון ומהחוסן הלאומי של מדינת ישראל. על בסיס תפיסה זו, אנו מציעים לכם כלים ודרכים שבאמצעותם תוכלו לקחת חלק באופן ישיר בהבטחת הביטחון האישי ואיכות החיים שלכם ושל הדורות הבאים.
2. למוסדות המדינה, אנו מצביעים על מרכיב עיקרי אשר חסר בתפיסת הביטחון הלאומי של מדינת ישראל ואשר עלול לאיים בעת משבר על הכלכלה, איכות החיים והחוסן הלאומי של מדינת ישראל ואזרחיה. בזכות הכנסת המרכיב לדפוס פעילותכם הקבוע, תוכלו להיערך מראש ולייעל את פעילותכם ואת התנהלותכם בעת משבר ואיומים, תוך מזעור הפגיעה בפעילות הכלכלית השוטפת וכתוצאה מכך, אף תוכלו בד בבד עם ההתנהלות מול המשבר גם להמשיך לקדם את הכלכלה ואת הצמיחה. נוסף על כך, מרכיב זה יסייע לכם לקבל החלטות תוך התחשבות בהשלכותיהן העתידיות ולהעלות את איכות ורמת החיים בקרב אזרחי המדינה והדורות הבאים. יתרה מזאת, יסייע מרכיב זה בהעלאת החוסן הלאומי.
3. לארגונים סביבתיים בלתי ממשלתיים, אנו מצביעים על מרכיב עיקרי החסר בתפיסה הסביבתית בארץ אשר עשוי לשפר את איכות החיים של אזרחי המדינה, את רווחתם, חוסנם וביטחונם האישי באמצעות שמירה על הסביבה למענם ולמען הדורות הבאים. מרכיב זה יאפשר לכם לשלב את הנושא הסביבתי בהתאם לתחום ולמוקד פעילותכם מתוך ההבנה שהתחום הסביבתי הינו תחום הוליסטי הכולל בתוכו גם את הסביבה הטבעית וגם את בני האדם שהם חלק בלתי נפרד ממנה.
4. לחברות פרטיות ולעסקים, אנו מציגים בעיות הדורשות פיתרונות מזוויות ייחודיות המשלבות את תחומי הביטחון הסביבתי ואיכות החיים, אשר חלקן גלובליות, חלקן לאומיות וחלקן מקומיות. בזוויות ייחודיות אלה קיים הפוטנציאל במחקר וברעיונות לפיתוחים מתאימים. עוד, בכניסה לשווקים קיימים, בפתיחת שווקים חדשים ובשיתופי פעולה בינלאומיים.
5. נוסף על כך, אנו פונים גם לקהלי יעד מחוץ למדינת ישראל ומציעים שירותי ייעוץ, הוראה, הכשרה ומחקר למכוני מחקר, לממשלות, לארגונים בלתי ממשלתיים, לחברות פרטיות ולמוסדות חינוך המעוניינים ללמוד (יותר) על התחום וליישמו במדינותיהם. אנו גם מעוניינים לשתף פעולה עם ארגונים במזרח התיכון בפרט וברחבי העולם בכלל העוסקים בפעילות דומה לשלנו וללמוד מניסיונם בנושא כמו גם ליישם יחד עימם פרוייקטים משותפים וכן לסייע ולתרום לארגונים ברחבי העולם ליישם פרויקטים בתחום זה.
מטרותינו

1. לכלול את תחומי הביטחון הסביבתי ואיכות החיים בתפיסת הביטחון הלאומי של מדינת ישראל והביטחון האישי של אזרחיה.
2. לכלול את העיסוק באגן הים האדום כמרכיב חשוב נוסף בתפיסת הביטחון הלאומי של מדינת ישראל.
3. להפוך את איכות הסביבה מנושא א-פוליטי לנושא פוליטי וביטחוני במדינת ישראל.
4. לחבר בין ארגונים, עסקים, מוסדות מדינה ועוד במדינת ישראל לבין מקביליהם במדינות המזרח התיכון והעולם המתפתח בתחומי הביטחון הסביבתי ואיכות החיים.