אמנת תיירות בת קיימא בריטית-תוניסאית משותפת
- Env-Security- IL
- Nov 26, 2019
- 3 min read
משה טרדימן
26/11/2019
ב- 26 בנובמבר 2019, נחתמה במסגרת הדיאלוג "לתיירות בת קיימא" בתוניסיה שהתקיים בעיר Hammamet אמנת התיירות בת הקיימא הבריטית-תוניסאית המשותפת. אמנה זו נחתמה ע"י שגריר בריטניה בתוניסיה, לואיס דה סוסה, שר התיירות התוניסאי, רנה טרבלסי, ומנהל בכיר ליעדים ולקיימות ב- Abta – האיגוד המוביל של סוכני הנסיעות בבריטניה. אמנה זו נכתבה בשיתוף עם ראש העיר Hammamet, משרד התיירות התוניסאי, הפדרציה של המלונאים התוניסאים, הסוכנות התוניסאית לניהול אשפה, Abta וקבוצת Tui – קבוצת התיירות המובילה בעולם.
מטרת האמנה היא להחזיר לתוניסיה את התיירים הבריטים והמערביים השמים דגש על איכות הסביבה כאשר הם בוחרים את יעדי חופשותיהם. זאת, עקב העובדה שעל פי הקרן העולמית לשימור חיות הבר, כמעט 600,000 טון פלסטיק מושלכים לים התיכון מדי שנה בתוניסיה ועולים לכלכלה התוניסאית 20 מיליון דולר בשל ההשפעה שיש לכך על התיירות, הדייג והשייט.
על פי הפורטל תיירות אקולוגית בישראל, "המונח 'תיירות אקולוגית' או תיירות בת קיימא נטבע בשנת 1983 ע"י האדריכל, פעיל הסביבה ויועץ התיירות המקסיקני Hector Ceballos-Lascurain." למונח אין הגדרה מוסכמת, אך המקובלת שבהן, משנת 1990, היא זו של האגודה העולמית לתיירות אקולוגית – "תיירות אחראית באזורים טבעיים השומרת על הסביבה ומשפרת את רווחת התושבים המקומיים." למונח 4 מטרות משותפות: שימור, הגנה וטיפוח הסביבה; שיפור רווחה כלכלית ותרבותית של הקהילה, העצמת והעשרת חווית המבקר ורווחיות עסקית וכדאיות כלכלית. לפיכך, עקרונות התכנון, הפיתוח, הניהול והשיווק של התיירות האקולוגית הן: מזעור השפעה שלילית על הסביבה הטבעית, התרבותית והחברתית, אספקת תועלות ישירות לשמירת הסביבה הטבעית והתרבותית, אספקת הזדמנויות ותועלות כלכליות ותרבותיות לתושבים המקומיים, טיפוח הבנה, הערכה ואחריות כלפי הסביבה, התרבות והקהילה המקומית, הגברת השימוש בבסיס מידע סביבתי וחברתי ובתכניות ניטור ארוכות טווח, אספקת חוויות חיוביות ומעשירות למבקרי ולמארחים כאחד, שיתוף כלל בעלי העניין בתהליכי התכנון, הפיתוח, הניהול והשיווק של התיירות ורווחיות וכדאיות מסחרית.
ההקדמה של האמנה מפרטת את הסיבות לניסוחה ולחתימה עליה. ראשית, נכתב בה כי אמנה זו מתבססת על "החוקה התוניסאית משנת 2014 המכירה בזכות לסביבה בריאה ומאוזנת והמצהירה שהמדינה תספק את האמצעים הנחוצים למיגור הזיהום של הסביבה...". לאחר מכן, הסיבה לכתיבתה היא ש"אחד מהנכסים הגדולים ביותר של המדינה הוא חופיה, אולם ניקיונם מאוים ע"י הפטרות לא מתאימה מאשפה ובמיוחד מפלסטיק. מלונות מדווחים שלקוחות נרתעים שוב ושוב מלחזור לתוניסיה בשל הזיהום בו הם נתקלים בחופשותיהם. אנו, החתומים עליה, מודעים לכך שהחובה לשפר, להגן ולשמר את הסביבה של תוניסיה מוטלת על כתפי הממשלה, התושבים, החברה האזרחית והעסקים. הממשלה חייבת למלא תפקיד מפתח, אך לא לבדה. בחודשי הקיץ, מלונות ב- Hammamet מפיקים 50% מהאשפה בעיר. למלונות יש מחויבות כלפי אורחיהם וכלפי כל התוניסאים להבטיח שמופקת פחות אשפה, שיותר אשפה ממוחזרת ושהיכן שמחזור האשפה הנו בלתי אפשרי, יש להיפטר ממנה בצורה נכונה. מטרת אמנת התיירות בת הקיימא הזאת היא לסייע להביא את השינויים הנחוצים גם מבחינה עקרונית וגם בפרקטיקה באזור הפיילוט של Hammamet לפני שיוחלו בכל רחבי המדינה."
האמנה מנסה לפתור את סוגית האשפה והזיהום הסביבתי באמצעות מתן פיתרון כוללני בשיתוף כל בעלי העניין ובתוספת לוח זמנים ליישומו. הפיתרון כולל: הפחתה בשימוש בכלי פלסטיק חד פעמיים, הפטרות אחראית מאשפה ומחזורה, תמיכה בכלכלה המקומית ושמירה על הניקיון במקומות ציבוריים. על פי לוח הזמנים, על המלונות להפסיק לעשות שימוש בקשיות לשתייה ב- 31 במאי 2020 ובכוסות ובסכו"ם מפלסטיק ב- 31 באוגוסט 2020 ולספק חלופות לכוסות ולבקבוקי מים מפלסטיק. כמו כן, על עיריית Hammamet יהיה להבטיח שהחל מה- 31 במאי 2020, רק שקיות מנייר יסופקו ללא תשלום בשווקים המקומיים. כמו כן, משרד התיירות התוניסאי יוביל תהליך יחד עם עיריית Hammamet, המשרד לעניינים מקומיים ואיכות הסביבה, ארגונים מקומיים בלתי ממשלתיים והמלונות על מנת להסכים על מטרות משותפות להגנה על הסביבה ועל התיירות בת הקיימא ובעקבות התהליך הזה תפורסם תכנית עבודה עם תפקידים ותחומי אחריות ספציפיים ב- 31 באוגוסט 2020. עיריית Hammamet תכנס פגישות עם המלונות, גופים ממשלתיים רלבנטיים וארגונים בלתי ממשלתיים מדי רבעון בכדי לדווח על ההתקדמות בהשגת יעדי ההגנה על הסביבה. נוסף על כך, הסוכנות התוניסאית לשמירת ולתכנון החופים, עיריית Hammamet והמלונות יעבדו יחד כדי להבטיח שהחופים יישמרו נקיים, כולל בשטחים ציבוריים, ובעיקר בחודשי הקיץ. עיריית Hammamet תפעל יחד עם המשטרה הירוקה כדי להעלות את המודעות לקנסות בשל השלכת אשפה בחופים. במקביל, עיריית Hammamet תעבוד יחד עם ארגוני חברה אזרחית ובתי ספר מקומיים על מנת לארגן ניקיונות קבועים של החופים ולעורר את המודעות לפסולת הפלסטיק.
בהקשר זה, חשוב לציין כי התיירות בתוניסיה מהווה מקור עיקרי למטבע זר ו- 8% מהתוצר המקומי הגולמי. אמנם, שר התיירות התוניסאית, רנה טרבלסי, הכריז ב- 21 בדצמבר 2019 שמספר שיא של מעל 9 מיליון תיירים ביקרו בתוניסיה נכון ל- 20 בדצמבר 2019 והרווחים מענף התיירות בשנה שעברה היו מעל 1.88 מיליארד דולר. לדבריו, הגידול במספר התיירים מקורו בשיפור במצב הביטחוני בתוניסיה ובמאמצי משרד התיירות בתיאום עם כל בעלי העניין בענף.
אולם, למרבה האירוניה, עם השיפור במצב הביטחוני לאחר אירועי "האביב הערבי" ופיגועי הטרור בתוניס ובסוסה בשנת 2015, מה שמרתיע עכשיו את התיירים הזרים, במיוחד האירופאים, מלהגיע או מלשוב ולהגיע לתוניסיה הוא הזיהום הסביבתי ובמיוחד זה שמקורו בפלסטיק. עד כה, התיירות בת הקיימא יושמה בתוניסיה באזורים ספציפיים בלבד, כמו בשמורות טבע מסוימות. תוניסיה מקווה שהחלת התיירות בת הקיימא ראשית ב- Hammamet, אחד מאתרי התיירות המרכזיים במדינה, ולאחר מכן בכל רחבי המדינה תחזיר את התיירים האירופאים לתוניסיה ויחד איתם את המטבע הזר.
Comments